Boekreview - Superfreelancer van Edwin Dijkstra
- Marloes van Roosendaal - Bovee
- 9 jun 2022
- 4 minuten om te lezen
Ik sta vanaf 2021 ingeschreven als freelancer, maar eigenlijk ben ik pas sinds 2022 echt aan de slag met mijn eigen bedrijf. Een broekie dus.

Ik had zoveel vragen elke dag; wilde heel
graag weten hoe anderen hun marketing en sales aanpakken; maar ook hoe je je administratie regelt; welke verzekeringen je nodig hebt… enzovoorts. In mijn zoektocht op internet naar antwoorden stuitte ik op het boek van Edwin Dijkstra: Superfreelancer. Het moest op dat moment nog uitkomen, maar ik wist meteen dat ik het wilde lezen. De belofte van het boek is praktische tips om succesvol te worden als freelancer, klinkt goed of niet? Inmiddels heb ik het uit en wil ik met jullie delen wat ik ervan vond, of het boek de belofte waarmaakt :-).
Ambitieus?
Het eerste wat mij opviel was de ondertitel van het boek: Praktische gids voor de ambitieuze freelancer. Het praktische gedeelte sprak me heel erg aan, het ambitieuze iets minder. Ik zie mezelf momenteel niet echt als heel ambitieus eerlijk gezegd. Ik wil gewoon leuke dingen doen, wat geld verdienen en van het leven genieten. En ambitie koppel ik zelf toch meer aan heel hard werken en heel veel geld verdienen. Maar al snel wordt duidelijk dat dat niet helemaal de insteek van het boek is. Edwin heeft zelf namelijk ook jaren gehad waarin hij heel hard werkte, en ook veel geld verdiende, maar toch niet echt blij was met zijn freelancerschap in die vorm. In zijn boek vertelt hij uitgebreid over zijn ervaringen en de keuzes die hij gaandeweg gemaakt heeft om zijn werk (en klanten) meer naar zijn hand te zetten. En dat vond ik erg leuk en interessant om te lezen.
Praktische tips Het boek is opgedeeld in 13 hoofdstukken en behandelt alle onderwerpen waar je als freelancer bij stil moet staan en over na moet denken. Het neemt je aan de hand mee van het leggen van een goede basis tot aan het regelen van je pensioen, en alles wat daar tussen zit. De schrijfstijl is prettig. Het staat vol advies, maar is niet belerend. Je kunt het advies ter harte nemen, of niet. Dat is natuurlijk aan jou. Edwin deelt al zijn kennis en ervaring, zonder enige schroom. Zelfs goede ideeën die hij zelf nog niet heeft uitgevoerd wegens tijdgebrek neemt hij op in het boek.
Wanneer hij zelf onvoldoende kennis heeft over het onderwerp laat hij experts aan het woord die advies geven over hun vakgebied. Dat vond ik zelf erg waardevol. Het boek staat boordevol praktische tips, in die zin is het echt een handboek wat je kan volgen. Om dit nog extra kracht bij te zetten staan er in het boek ook ‘invuloefeningen’ en checklists, zodat je je eigen freelance plan kunt maken.
Adviezen waar ik niks mee doe
In het volle besef dat ik klink als een werkende ouder: ik kreeg soms het gevoel dat dit boek geschreven is door iemand zonder kinderen. In het hoofdstuk over gezondheid adviseert Edwin om voldoende rust te nemen, uitvoerig te sporten, en om toch vooral niet meer uren op een dag te werken dan je vooraf met jezelf hebt afgesproken. Om niet maar de hele dag aan het werk te zijn. Op het advies zelf heb ik niks aan te merken, want de hele dag werken is voor niemand gezond en productief. Maar als freelancer met (kleine) kinderen ben ik al blij als ik per dag de ‘normale’ 8 uur aan werk kan verzetten. En dan heb ik niet ondertussen ook nog gesport of gemediteerd.
Daarnaast kon ik me niet helemaal vinden in het hoofdstuk over specialiseren. Hierin adviseert Edwin om je te focussen op 1 ding. Want als je meerdere dingen doet, kun je nooit ‘de beste’ zijn. En vanuit marketing-perspectief snap ik dit helemaal hoor. Want een specialisme is veel beter te vermarkten dan een vage verzameling van diensten. Maar ik zie mezelf meer als een generalist, en geen specialist. En omdat ik nog startende ben vind ik het nu ook helemaal niet leuk om een specialisme te kiezen, ik vind het juist leuk om allerlei verschillende dingen te doen. Dus ik kies er bewust voor om dit advies nu in de wind te slaan. Misschien kom ik er over een tijdje op terug :-).
Wat ik super vond
Het boek zette me regelmatig aan het denken, meer dan eens maakte ik tijdens het lezen een todo voor mezelf aan om ergens mee aan de slag te gaan. Het boek gaf me ook af en toe een schop onder mijn kont. Zo las ik het hoofdstuk over productiviteit op een blegh-dag, ik was ziekjes, een van de kinderen was ziek thuis. Maar ik had ‘s morgens wel bedacht dat ik een bepaalde wishklant zou benaderen. Dus toen ik las over procrastineren heb ik het boek meteen aan de kant gelegd om die klant te benaderen.
Conclusie
Het boek is een echte aanrader voor freelancers of mensen die nadenken over freelancen. Het leest makkelijk weg en maakt de belofte meer dan waar. Ik weet zeker dat iedereen wel iets uit het boek haalt wat je daarvoor nog niet wist, of waar je nog niet voldoende aandacht aan besteedde.
Ik denk dat ik zelf dit boek nog eens ga herlezen als ik een jaartje bezig ben, ik ben ervan overtuigd dat ik dan weer andere dingen uit het boek haal dan nu.
Ik ben erg benieuwd wat jullie van het boek en van mijn review vonden. Onder de instagrampost die ik hierover schreef kun je je reactie achterlaten.
Het boek is verkrijgbaar in hardcover versie en als e-book via https://superfreelancer.nl/.
Comments